Saturday, August 21, 2010

♥ Rindu Jamu Gendong ♀



Semua orang pun tahu apa iti JAMU dan khasiatnya.. maka tak perlulah la nak beri definisi dan huraian"apa itu jamu"..itu smua tak penting.. kerna yang ada satu perkara yang tak dapat ditangani ..

SAYA RINDU JAMU GENDONG

- tukang jamu memakai kebaya dan kain, mengendong bakul yang diisi botol-botol jamu, gelas dan air untuk jualan -

Tukang jualan jamu gendong hanya bisa dilihat di Indonesia.. If only tukang jamu were here walking around the neighborhood.. wahh enak banget.. pasti deh Rynna hari-hari minum jamu.. Kalo Rynna pulang ke Jkt, tiap pagi Rynna amil peluang tuk menikmati jamu.. bukan senang nak dapat di KL ni.. dengan hanya RP1000 (50sen) dah boleh dapat segelas jamu.. dan sudah pasti pilihanku Jamu Kunyit Asam & Jamu Beras Kencur.. tidaklah begitu pahit kerna selalunya akan dicampur dgn gula asam or madu..

- my first jamu -

I started to consume Jamu after I get my first period when I was 14 yrs old.. Tiap bulan pasti Mama belikan Jamu Mustika Ratu Perawatan Putri yang mengandungi 4 jenis rawatan :Pil Parem Kaneman, Pil Sekar Kedaton, Pil Suri Ayu, Pil Bur Cahyo.. and yess I took 7 pills everyday.. dan hasilnya alhamdulillah period ku lancar dan teratur..lumayan dehh.. Tapi bila dah habis sekolah dan start kerja mula la gatal beli Susut Perut, Slimming Tea dan suppliment yang lain.. ;)

Tukang Jamu mengeluarkan gelas dan mula meramu jamu.. Nakkkk!!!!

Sini susah nak dapat dan mahal!! Jadi Rynna cuman bisa ambil minuman kesehatan yang instant seperti Air Kunyit Asam.. bikin badan segerr dan adem(dingin) dan melancarkan haid..

- Kunyit Asam : ramuan berkhasiat dari golongan Keraton-
Sido Muncul new packaging, dulu lain kotaknya tapi rasanya ttp sama

- suka minum dingin, menyegarkan -

- Minum aja, ga' pahit kok rasanya.. -

Rasanya pantas ga' kalo Rynna jadi tukang Jamu Gendong???
sesuaikah??

Jamu membuat anda sehat secara batin, ceria dan awet muda
Selamat menikmati JAMU!!


Julia Perez dlm film "Hantu Jamu Gendong" bodynya BOHAY lorr =P

hari ni mo Bukber di Sari Ratu sama keluarga.. pengen minum Es Teler

♥ AYW ♀

3 comments:

  1. org cakap minum jamu ni panas? bagaimana ya?

    ReplyDelete
  2. wah sedap eh? bagusnya kalau tak panas? psst apa jamu yang sesuai untuk yang berumahtangga...tanya la mak rinna...hehehe..kalau niza nk minum yang air kunyit asam ni bleh ke? :P mana nak beli selalu nya?

    ReplyDelete
  3. owh sari ratu...baru pergi last week. sedapppp.
    i follow u

    ReplyDelete