Friday, July 10, 2015

Sahur dengan HORLICKS

Salam Ramadhan Al-Kareem



Chaaaak!!! Puasa tak??
Bagaimana Ramadhan tahun ini?

Saya nak share sikit yang Ramadhan tahun ni lebih bermakna buat saya kerna anak buahku Rania sudah belajar mulai puasa =) 

Selepas menonton rancangan kartun kegemaran Rania episod Ramadhan, tiba-tiba..

Rania : Mummy, Rania nak puasa laa..
Me : Rania nak puasa? Kenapa tiba tiba nak puasa
Rania : Kartun tu puasa. Mummy,Ibu,Oma semua pun puasa..Rania nak puasa juga..Kalau tak puasa nanti tak dapat duit raya
 Me : Hahaha, Rania kita puasa bukan sebab nak dapat duit raya tau..Kita puasa sebab Allah, kita kena jalankan dan laksanakan ibadah Rukun Islam. Kita kena solat, kena puasa, barulah Allah kasi hadiahdan ganjaran..
Rania : A’ah Rania nak solat .. nak puasa juga
Me : Kalau Rania puasa,Allah kasi hadiah, Mummy pulak kasi hadiah duit raya buat Rania
Rania: Nak,nak,nak,Rania nak puasa
Me : Okay tapi kalau Rania nak puasa, besok pagi sebelum Subuh kena bangun makan Sahur boleh?
Rania : Iyaaa..

Alhamdulillah, anak kecil ini mempunyai niat untuk cuba berpuasa  seawal usia 5tahun=) Saya yakin ramai ibu bapa disini menggalakkan anak anak yang masih kecil untuk berpuasa dengan cara menjanjikan duit raya sebagai ganjaran,Ya betul tu salah satu cara untuk memberi motivasi dan semangat anak anak untuk terus berpuasa tetapi…..dalam masa yang sama kena la beri penjelasan sebenar .

PENTINGNYA HIDANGAN SIHAT SEWAKTU BERSAHUR

Ini kali pertama Rania berpuasa, boleh ke Rania bertahan sehingga Maghrib hingga waktu berbuka?  Hurmm..

Ibu bapa mempunyai peranan yang penting bagi membantu anak anak memenuhi keperluan zat harian mereka.. Sahur amat penting sebagai sumber tenaga untuk kekal sepanjang bertenaga dan kenyang sepanjang hari ketika berpuasa.Pemilihan sahur yang mempunyai khasiat yang tinggi untuk anak-anak amat diperlukan.

BAGAIMANA NAK PASTIKAN ANAK-ANAK DILENGKAPI DENGAN ZAT YANG CUKUP?

Apa menu sahur yang ringkas dan penuh khasiat?


Saya sentiasa percaya pada HORLICKS, Horlicks juga minuman kegemaranku sejak kecil, ketika mengandung, ketika berpantang, hinggalah sekarang =)


KENAPA HORLICKS PILIHAN TERBAIK UNTUK SAHUR DAN MENAGAPA KANAK-KANAK PERLUKANNYA

Horlicks diperkaya dengan multivitamin dan makronutrien seperti Kalsium dan Vitamin D, mineral- mineral dan serat yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk memastikan mereka penuh berkhasiat, kekal bertenaga,aktif, peka, cergas di sekolah dan kekal kenyang di sepanjang hari ketika berpuasa.

Horlicks mengandungi 23 nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan tubuh badan kanak-kanak . Horlicks juga mempunyai kebaikan semulajadi yang dirumus daripada susu, barli malt dan gandum  tanpa pewarna, perasa, pemanis atau bahan awet tiruan untuk keperluan pemakanan keseluruhan anak.


JANJI HORLICKS

Dengan secawan Horlicks ketika bersahur kita mampu membantu tumbesaran anak dengan sempurna walaupun ketika mereka berpuasa =)

Horlicks padat dengan nutrient tumbesaran
Dengan 23Nutrien Penting + Kepakaran dalam Nutrisi + Rasa Yang Lazat
Anak boleh kekal kenyang  dan mempunyai tenaga lebih lama, serta peka dan cergas di sekolah sepanjang berpuasa.

HORLICKS KHAS BUAT RANIA
Khas buat Rania HORLICKS + KURMA + BANANA SHAKE

Rania ketika sahur

Rania tetap ceria selepas pulang sekolah

p/s : Rania tak puasa penuh, bertahan sehingga jam 3petang.. Halfday hehee..tak mengapalah sekurang-kurangnya dia telah mencoba, dugaan anak kecil hehehe..

Rania : Oma, rania nak minum
Oma : Ehh Rania kan puasa, mana boleh makan dan minum, Rania lapar ke?
Rania : Rania tak lapar, tapi Zahra dan baby Adel semua minum, Rania nak minum juga!!!


saya selaku ibu yang masih menyusu alhamdulillah sampai harini masih berpuasa, tetap sahur dengan Horlicks sebagai milkbooster.. Walaupun mummy puasa baby tak boleh puasa hehe..alhamdulillah bekalan air susu masih ada buat si kecil.. Terima kasih Horlicks =)


KONGSI MEMORI PUASA DAN PENGALAMAN #SAHUR DENGAN HORLICKS 



Sebagai sokongan kepada Kempen Ramadhan  Horlicks ini,  Laman Facebook rasmi Horlicks telah berkongsi petua dan panduan menarik mengenai Ramadhan serta resipi-resipi juadah Ramadhan/ Sahur Kit /Hari Raya yang ringkas dan mudah untuk anak-anak. Selain itu,Pertandingan media social juga turut dijalankan dari 18Jun – 16 Julai 2015.

Kongsi resipi sahur inovatif anda dengan memuat naik gambar ke platform media social anda dengan menggunakan hashtag #SahurdenganHorlicks.
Sekiranya para ibu mempunyai cerita mencuit hati atau menarik mengenai pengalaman puasa anak-anak anda,atau memori manis Ramadhan anda sendiri ketika  anda kecil dulu, bolehlah dikongsi bersama di laman Facebook Horlicks.Klik disini untuk lihat video memori Ramadhan.


Penyertaan terbaik akan dipilih dan Lima pemenang yang terpilih bakal memenangi dan membawa pulang 1 Tahun bekalan produk Horlicks =)

Apa tunggu lagi? HO HO HO!!!

Tuesday, July 9, 2013

♥ Ramadhan Sticker ♀

COMEL NYAAAAAA.... LINE STICKER ARE SO SO SO CUTE
Dulu masa sekolah rendah memang hobi kumpul sticker, pergi pasar malam or kedai buku mesti minta Mama RM 2 nak beli sticker, penuh sgt dah sticker.. rasa ada lebih kurang 10 buku sticker buat collection.. Tapi sekarang zaman sticker dah berlalu, sekarang zaman e-sticker.. main share sticker via LINE..

hari ni sangat HAPPY sebab koleksi dah bertambah..
received notice from LINE team, LINE just released 
FREE Ramadhan & Hari Raya Aidilfitri Special Stickers

riang ria aidilfitri sangat hatiku walau ramadhan pun belum bermula, geram tgk sticker yang comel tu..

BROWN & CONY : RAMADHAN & HARI RAYA AIDILFITRI SPECIAL



Saya nak FREE STICKER please!!!! Naaaaakkkk!!!
Brown & Cony's Lovey Date
Brown & Cony's Secret Date
Cony's Happy Work Life
hehh kalau boleh nak semua...


Ramadhan menjelma lagi, apalagi..

maka bermulalah status & gambar di social media..PERCAYALAH.
#ramadhan #sahur #param #tarawih #iftar #bukber #lapar #batalpuasa  #kuihraya #balikkampung #korekhidungbatalpuasa #datangbulantakpuasadan sebagainya..





update-update juga, paling penting kena tunaikan ibadah puasa dengan ikhlas kerana Allah SWT.. Coba tahan diri dari lakukan sebarang perkara yang membatalkan puasa.. dan kalau boleh jangan lupa solat tarawih.. Dan semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dan lebih baik dari sebelumnya..amin..


SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK




                                                                                                 ♥ AYW ♥

Monday, March 18, 2013

♥ Sweet Sweat Sunday ♀


HOW DO YOU FEEL TODAY??
 can't wait for weekend again??


HOW WAS YOUR SUNDAY??

I love Sunday, 
I love to spend time with my family and him♥
 here's my SWEET SWEAT SUNDAY story..

SUNDAY MORNING - GAMES



CANDY CRUSH!! SWEET!! TASTY!!! DELICIOUS!!
Boifie addicted to Candy Crush Saga and Pet Rescue Saga on Facebook,.. 
to be honest he play the candy crush game for me, he helped me complete my candy crush until level 102, I only play from level 1-6, hahahhaaa.. the rest all are him, oh oh and level 80-82 itu pun saya yang main okay!!
 I love this new saga game, Pet Rescue.. Why?? cos I love animal and I want to save them.. the pets are so adorable, so far in level 25 I can only see,oink oink, pigeon, puppies and hedgehog.. but but..why no cats?? I wonder what other animals are they in this game..
 
WE LOVE PUZZLE GAMES

FINGER EXERCISE
too much clicking
 MIND EXERCISE
too much think of the strategy


SUNDAY AFTERNOON -  GYM


follow him to gym again yesterday,. once in a while must follow boyfriend, 
mesti tau aktiviti mereka.. ngeh ngeh ngeh



 If last time I learned how to do Plank and Leg Lift , yesterday my trainer aka boyfie show me two more workout,. LEG EXTENSION & DUMBBELL FWD LUNGE

What a Sweat Sunday
I did...
CYCLING (30 minutes)
BROOMSTICK TWIST (3 sets)
 LEG LIFT (5 sets of 5)
LEG EXTENSION (3 sets of 10)
DUMBBELL FORWARD LUNGE (3 sets of 10)
PENGSAAAAAAN..


I cannot do it anymore, I wanna go back home, low blood pressure, nak pengsaaaaan.. then kena scolded dengan affi =(
"lepas ni jangan ikut B pergi gym lagi, baru buat sikit dah lemah,duduk je rumah"
hahahhahaaa...

SUNDAY EVENING - JOG

as usual every Sunday went for jogging  with Affi and Mama
dimana?

TAMAN TASIK PERDANA


Me and Mama,. 
I hope when I grow older, I will still have stamina and passion to stay fitness macam Mama ;)


JOGGING was tired but.. TAKING PICTURE was fun!!
  bergambar itu wajib, seribu kali ke taman tasik perdana pun pasti akan bergambar, lepas tu upload..haha.. i think in my mom's "SPORT RIA" album on her FB is full of jogging spot picture..



HAVE A SWEET WEEK peepz :)

♥ AYW ♥

Thursday, February 21, 2013

♥ Snow White Zahra ♀

Baby Zahra :Mirror, Mirror on car sun  visor, who's the cutest of them all?

  
Sun Visor Mirror : You, You, baby Zahra.. You are the cutest..


COMELNYAAAAAA... ANAK SIAPA LA NI??


Meet my niece NUR ZAHRA QALISYA

 HELLO EVERYBODY!!!! GOOD MORNING!!! 

every morning she wakes up with a smile on her face  =) 

One day when i become a mother, and if my baby looking at me with this smiling face every morning, I DOWAN TO LEAVE MY BABY too.. hug hug kiss kiss my baby..
 
 i wonder what is the feeling of leaving your child at day care or at home with the maid when you have to leave for work.. NO CHOICE "mommy" have to go to work.. cari rezeki.. eventhough you separated with your baby for 8 hours.. but i'm pretty sure,mesti ada rasa tak sabar-sabar nak balik rumah jumpa anak kita yang comel tu..


ALL BABIES IN THE WORLD ARE CUTE!!


BABY KALAU COMEL KITA GERAM NAK PELUK PELUK KANNN..KANN..

OK HOW ABOUT THIS?


UWAAAAA!!!!! UWAAAAAA!!!!!!UWAAAAAA!!!!!!!!!

 DOES A CRYING BABIES ANNOY OR MAKE YOU ANGRY?

can you stand it??
what you gonna do if the baby doesn't stop crying?

nowdays there are many cases where the maid/childcare worker abusing the children.. JAHATNYA KAMU!! JAHATNYA KAMU!! I dunno why, what is the reason? Stress with the baby?? or dendam dengan majikan?

but not only the maid, some parent out there hit their kids(toddler) too..
kenapa??
Hurm stress dengan tangisan anak kecil?

To be a parent you must be very very strong, 
MENTALLY and EMOTIONALLY strong,
mental kena kuat, paling penting kena pandai control anger, especially during the first three years of your baby's life.. imagine that your baby is up all night and keep crying in the middle of the night,even you have not enough rest and sleep you MUST wake up feeding the baby, get them back to sleep.. must be exhausted kan.. but it is parent's RESPONSIBLE!!

Bila tak tahan dengan anak menangis rasa geram sampai nak cubit-cubit, pukul-pukul, tampar-tampar, campak baling (ya tuhan tolong jauhi aku dari kekasaran serta beriku kekuatan dan kesabaran)

KENA BANYAK BERSABAR DENGAN ANAK =)
ANAK ITU AMANAT ALLAH




 

 Zahra dan Rania pun nakal juga, nama pun budak-budak... dan saya sebagai manusia tak pernah lari dari kesalahan, sometimes i scolding my nieces too, tak tahan geram sangat, menangis je.. but i feel very very bad after scolded them, so guilty..

marah-marah geram tapi sayang mereka berdua
they both  are... 

  MY SUNSHINE, MY HONEY BUNCH

ZAHRA WITH HER SISTER RANIA, LOVE THEM BOTH


ZAHRAlaaalaaa...


 ZAHRA in ANGELINA BALLERINA


SUPER ZAHRA
CLARA KENIT vs Clark Kent



YUP MY LIL' ZAHRA IS CUTE, BUT DON'T YOU THINK HER AUNT IS CUTE TOO??

  
 comel tak?comel tak? comelnya mama Rina..hahahhaa

OK BAI!!


 

Tuesday, February 19, 2013

♥ a pair of shoes for me to... ♀

I keep complaining to my BF about my muffin top and how I wish I can have sexy toned legs.. tapi RINA PEMALAS!!! malas senam.. but It's true.. I haven't exercise for quite sometime.. How can I getting fit n healthy without exercise?? memang sangatlah Mission Impossible
SO....




























Si Dia belikanku Training Shoe.. SUKAAAAAANYAAAAA.. Thanks B
I can start jogging again.. and follow him to the Gym..
(sekali sekala harus follow BF, who knows he might flirt around with other girl in the Gym, =P)

 OK I got training shoe now.. I wanna Workout..Serious..tak nak malas-malas
a pair of shoes for me to
TRAIN HARD &  STAY FOCUS!!
WHAT IS THE POPULAR EXERCISE WILL WOMEN DO AT GYM

wanita ke gym hanya untuk??
 

LIFECYCLE EXERCISE BIKE
or
TREADMILL

hahahahaaaa..true or not???

not everyone will go for weight training..most girl will just do cardio exercise..

 yup I will do both,easiest exercise .. 
 just enjoy cycling, walking, running and sweating.. urmm masamnya..
I like CYCLE, I like RUN, I like WALK
and I like..SNAP!!

OLIVE OYL &   POPEYE
(my mom always call me Olive si Isteri Popeye =( I'm not that skinny okay!)

bergambar bersama si dia 

My Popeye aka My BF aka My Personal Trainer
(yup very very strict trainer =( cannot play around, everytime I laugh or smile kena marah..ciannnnn Rina.. if I didn't finish complete d exercise,kena repeat)


 PT : "You wanna getting fit? Tone your Flabby tummy and get rid your huge calves?
Me : "YES I WANT NICE ABS, BYE BYE FLABBY TUMMY n MUFFIN TOP"
PT : "After cycling, I will  show you some of simple and easy exercise for beginners"

EASY EXERCISE FOR BEGINNERS..
here you go...

 SIT UPS - passed 

 (come on!! sit ups not challenger enough for me, i always do sit ups while watching TV)


BROOMSTICK TWIST - passed 
 (what?? everybody can do this..twist to the left,right,yup i can do this at home with mop stick)


LEG LIFT - it look easy but it's NOT EASY!!

(lift up, raise down.. maigod..it look easy but IT'S NOT EASY!!  Affi ask me to do 10 times, first set I can only do 3times, second set 5 times..  
Note to Self : I WILL TRAIN HARD &  STAY FOCUS,
TRY MY BEST FOR SET OF 10)


PLANK - I cannot stand!!!!!
it's easy to PRANK people but not easy to do this PLANK

(hold hold hold... this is about to challenge your self.. first set i can only hold for 10secs, after kena marah dengan my garang personal trainer, second set i can hold up to 30seconds.. 
Note to Self : I WILL TRAIN HARD & STAY FOCUS, I WANNA HOLD FOR 90seconds at a time)


 WHAT WILL HAPPEN IF YOU HAVEN'T WORK OUT OR EXERCISE IN A LONG TIME??

BEAUTY IS PAIN!!
CRAMPS!!!!!
The next day, my abs is very very pain.. i cannot laugh, i cannot sneeze, muscle pain, I dont know whether it is normal or not to feel the pain after workout, but I tried to think positive.. maybe this is a good indication, maybe the muscle is in the process to build 6 pack.. hahhahaaaa.. baru sehari exercise ada hati terus 6pack.. No No No masih ada 6muffin top layers..

It will take a looonggggg time and patience to have nice abs.. You won't get the results by diet alone, corset, pill or diarrhea.. There are no SHORTCUTS in life..
Jadi haruskah saya ke gym hari-hari untuk perut langsing,ramping dan menawan dan paling penting sihat dan stamina.. kalau cantik tapi lembik lemah tiada gunanya...urmm but, but, but..my personal trainer is so garang very  strict, I THINK I SHOULD JUST STAY AT HOME AND DO EXERCISE IN FRONT OF TV..ngeh ngeh..PROMISE TO MYSELF, DO IT REGULARLY, ROUTINE,
RAJIN RINA RAJIN!! 
and i must keep continue being fit even i get married one day,
even i become a Mom, Granny..
I MUST EXERCISE, MUST KEEP FIT =)
barulah Suami sayang.. sihat dan power stamina..auwwwwwww..

kaum wanita, ibu-ibu duduk rumah diam-diam and do this exercise at home
 LEG LIFTS

PLANK
HIP

BUTT EXERCISE



All you need is TIME and commitment to workout..  No matter how busy you are.. There is always TIME to do some form of exercise..

An hour workout is only 4% of your day! NO Excuses!!
okayla..kalau malas sangat twice a week pun boleh la... kita mulakan dengan lari setempat di dalam rumah,heheee.. Or on weekend can go for walk or jogging at any nearest park or lake.

Mama ku aka Nenek Lincah never give excuse to herself.. At the age of 49, she still concern about her fitness, everyday she will cycling around the house and on the weekend pagi-pagi dah ke Pandan Lake for jogging.. This is the spirit that we want!! Lincah!! Bersenam!! Go Mama Go!!

 WALK 10,00 STEPS A DAY
walking 10,000 steps a day help people keep fit and healthy


SO WHAT YOU WAITING FOR??
nak sihat, stamina, cergas, slim???

"THE SECRET OF GETTING AHEAD IS GETTIG STARTED"

Sweat, Sweat, Sweat
GO SWEAT YOURSELF w WORKOUT..
but until now, my abs still pain, i think i have to rest for few days from doing any abs exercise..

BEAUTY IS PAIN!!
NO PAIN NO GAIN!!

to my admin girls especially Lilian, pls stop making me laugh.. I cant laugh..SAKIT PERUTKU TAU TAK!!!

angie, me n lilian
nuffies sports day out (disco roller skating)

CAN'T WAIT FOR THE NEXT NUFFIES SPORTS DAY


♥ AYW ♥

Thursday, November 15, 2012

♥ Chixplup ber"Peplum" di Pavi♀

 14.11.12
girls... it's CHIXPLUP session again!!
rindunya uollsss...

it's been a while since we last met, postponed, postponed dan postponed..
akhirnya chixplup dapat bertemu dan berlaga pipi dan dada for our lunch session

Frh, Ain, Yana, Me ♥

meeting point?
mana lagi sesi Chixplup must be either Pavilion or KLCC
but this time PAVI!!

Lunch at Nandos
look at Yana's caption

"An hour with them is definitely not enough!"
yup indeed..it's true, for me 1 hour is not enough 



Yana have to back for work
Me?? I still have a lot of leave balance, it's time to utilise and clear my leave 
so me.. HALFDAY!!! jgn jealous..
reason for applying halfday leave : Rest & Recreation 
SPEND TIME with my girls..Chixplup

to Yana

BAIIII YANA!!!!
 Jangan Jealous.. next time sila apply halfday okay!!

So apa plan? Simple Plan? Value Plan?
hurm..
 Apa lagi, sudah habis makan mari kita sambung jalan-jalan di Pavilion
Ain keep saying "I dah gemok,I dah gemok,i nak beli baju sekarang juga"
gemok sangat ke dia?




Look at her, Housewife 002
Masih tetep anak dara mcm bondgirl okay!!! She will forever looks like 21 after 2kids

ps : i wonder how do i look like after giving birth . hurmm.. i easily  gain weight
TIDAAAAK!!!!!

sedang kami berjalan-jalan mencari baju di Forever 21.. tiba-tiba..




cantiknyaaaa...
KIMONO CARDI

 "Batik Print Kimono Cardi" sekarang kan tengah trend, 
mostly semua online shopping ada collection kimono cardi ni,SazzyFalak,Zalora, Fashionvalet, semua pun ada

Forever 21 pun ado..



Check more batik cardi collection from SFBYSF
http://sfbysazzyfalak.com/index.php/catalogsearch/result/?q=batik

Cantik kaaaaaaaannn.. NAAAAKKK!!
forever 21 & SFBYSF around 100++

hurm nak beli ke tak nak, nak beli ke tak nak.. hurm..

Frh : alar u, kita beli kain chiffon borong banyak-banyak, then hantar tailoring, kita jahit tempah.. Me : Kann..gitu kau..Good idea!!haaa jimat cermat u..hihihihi...


done cuci mata di Forever 21..kami Jalan dan Jalan dan Jalan lagi..
seperti ada sesuatu yang membawa kami ke "DressingPaula"
siapakah atau apakah sesuatu itu? Nantikan jawapannya selepas ini..



Camwhore in fitting room

3 Pretty Princess in Peplum =P

mengaku sajalah kalian semua pun pernah camwhore dalam fitting room juga kan..kan..kan..
jangan segan, jangan malu, i've seen quite a few ppl doing this too
they camwhore anytime, anywhere,

Pakai baju Peplum ke office nampak macam korporat look tak?
satu hari nak ke office pakai baju Peplum ni and berangan ala primadona Saloma sambil nyanyi "lagu bila larut malam, suasana sepi.."
so sekarang ni pakai baju peplum ke office nak jadi perempuan korporat ke kabaret?

hehehee..



 kami camwhore bukan sembarang camwhore.. kami beli okay!!

I'M IN LOVE WITH DRESSING PAULA, IN LOVE WITH THEIR PASTEL COLLECTION 
price pun affordable

Ain Jr - 3 tops
Me - 1 top
Frh - 1 top

imma come back again to get my Peach color blouse, ^__^

ohh ya berbalik kepada soalan di atas tadi,
seperti ada sesuatu yang membawa kami ke "DressingPaula"
siapakah atau apakah sesuatu itu?

"sesuatu" = setan
Setan itu lah yang membawa kami masuk dan membuat nafsu shopping kami memuncak tahap klimaks..
memang tak tahan sangat, sampai dah terkeluar..
keluar duit ku..habis duit aku..dasar setan!! hahaaaa..
 Yaa.. kami meneruskan aktiviti Shopping Sakan Setan ke MNG dan H & M
 Cabaran "Shopping Sakan Setan" telah bermula
guess who is the winner

and the winner is..
drumroll..
..
..
..
..



Champion, Gold  :  Ain Jr (housewife) - 4 tops + 1 legging + accs
Silver :  Frh (student)  - 2 tops
Bronze : Me (kerja) - 1 top

amboi housewife dan student bukan main lagi shopping, hehe..
alhamdulillah saya masih kuat iman tidak berbelanja mengikut nafsu, wah ayat sungguh bermadah dan puitis, tolonglah sebenarnya duit sudah pokai kalau tidak sudah pasti shopping sakan setan juga..

look fwd for our next Chixplup session
Chixplup Couple Day - Seafood!!
Shopping Day Out (girls only!)
 GIRL prefer SHOP with GIRLFRIENDs than BOYFRIEND


 dapat gaji shopping

kbai..

♥ AYW ♥