Monday, August 8, 2011

♥ Anak Malaysia, Mama, Merdeka ♀




Sampai ke hari ni dan saat ini
Masih belom kedengaran lagu Raya, tapi ramai dah teman2 tweet and update FB pasal lagu raya
"ehh MALL 123 main lagu raya"
"eh radio station ABC pasang lagu raya"

Tapi.... kenapa I sorang je tak dapat dengar lagu raya lagi?
Sedihnya, macam x bagi semangat Raya je :( Takde pulak ku dengar lagu M.Nasir tu
"Satu Hari di HAri Raya, Dua Hari di Hari Raya"
Cuma yangku dengar
"Tanggal 31 Bulan Lapan Lima Puluh Tujuh, Merdeka,Merdeka"
Yup!! Lately ni dah beberapa hari Rynna dengar lagu patriotik

haritu dalam Putra LRT Stesen dgr lagu patriotik, kat Mall mana ntah pun dgr lagu Patriotik,Mungkin nak suruh semangat Merdeka lebih sikit kot this year

Semangat Kemerdekaan!!
Tema Hari Kemerdekaan ke 54 tahun 2011
"1 Malaysia : Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera"

Bila cakap soal lagu patriotik, orang selalu cakap lagu patriotik boring..ehh lagu patriotik ada juga yang best di dengar laaa..apa uolls punya fav patriotic song ehh??
Sejahtera Malaysia are one of my favorite patriotic songs
"Puji dan Syukur pada Ilahi, Anugerahnya tiada terhingga,"

YA SAYA ANAK MALAYSIA!!

Saya bersyukur dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia,Walaupun Rynna berketurunan Indonesia dan tiada darah Melayu yang mengalir tetapi saya tetap bangga menjadi ANAK MALAYSIA sebab saya warganegara Malaysia, Non Bumiputera, lain-lain, haha

hidup di negara yang mempunyai pelbagai kaum bangsa dan agama
hidup aman damai dan sejahtera

aihh teringat pula lagu ni, mmg cukup popular satu masa dulu

"ALHAMDULILLAH SYUKUR NIKMAT, MALAYSIA MAJU RAKYAT SELAMAT"

YA SAYA ANAK MALAYSIA
MALAYSIA TANAH TUMPAH DARAHKU

I LOVE MALAYSIA!!


APA SUMBANGAN KITA PADA NEGARA?

berikut di bwh bukan sumbangan pada negara tau,
SUMBANG mahram DOSA!!!
nyanyi SUMBANG di Karaoke
SUMBANGAN PIBG sekolah
kera SUMBANG pada masyarakat


SUMBANGAN SAYA PADA NEGARA
MENYERTAI ACARA PERSEMBAHAN PEMBUKAAN SUKAN SEA MALAYSIA 2001

ehh sumbangan la juga kan

selama berbulan-bulan berlatih demi nak tunjukan pada dunia betapa hebatnya pelajar sekolah Malaysia melakukan formasi persembahan padang yang warna-warni

- Ku berkorban masa untuk negara
sampai Add Maths failed uollss haha ,sebab asik skip class je ada latihan Sukan Sea
- Ku berkorban kulit untuk negara yang tercinta
sampaikan kulitku yang mulus gelap

Berkorban demi negara =P

Jangan Gelak weiii!!

STANDING IN THE EYES OF THE WORLD!!

Kalau pergi Bukit Jalil mesti teringat,
"ehh di padang ini la I berlatih dulu, berlari-lari, menari buat persembahan Sukan Sea"
Bangga OK!! Haha


SUMBANGAN SAYA PADA NEGARA
MEMEBERI SOKONGAN PADA SKUAD KEBANGSAAN

Sokonglah Dato' Lee Chong Wei
Sokonglah Dato' Nicol Davis
Sokonglah Azizul Hasni
Sokonglah Harimau Malaya

TANPA PENYOKONG
SUKAN TIDAK BERMAKNA LAGI


"kami tetap berdiri teguh,
demi wira sukan negara,
semangat juang tetap teguh,
GO MALAYSIA!!!!"


Bagusss.. Malaysia Boleh!!


SUMBANGAN SAYA PADA NEGARA
JALUR GEMILANG

Semua warganegara Malaysia seharusnya ada sehelai jalur gemilang dalam simpanan mereka
Tapi di rumah Rynna bukan sahaja sehelai Jalur Gemilang
Bergulung-gulung Jalur Gemilang,


Mama dan Rynna sumbang peluh keringat dan tenaga pada negara
ya kami buat part time kerja memotong bendera Malaysia, sudah hampir 13 tahun kami menyumbang tenaga sebagai pemotong Jalur Gemilang,

patutnya mama mendapat pengiktirafan, patut dapat gelaran Dato' Widhi hehe..

YA SAYA ANAK MAMA!!
Walau apa skalipun saya bangga menjadi anak Mama :)

ehh tahun ni Raya jatuh pada hari Merdeka kan? So bolehlah kita jahit baju raya bertemakan Jalur Gemilang, semangat raya patriotik!! Baju Raya tahun ni pun tak beli lagi so bolehlah jahit satu, kain berlambak ni, jangan kata 4 meter, 400 meter pun ada, hahahaha..

buat baju kebaya jalur gemilang mcm Dato' Siti Nurhaliza
tapi jangan buat baju macam Nasha Aziz tauuuu

no no no.. raya jangan buat baju macam ni,nanti bakal mak mertua terkejut uolss, terus reject
kan dah janji nak pakai baju sopan santun :)

Pendek kata, kalo nampak bendera Malaysia yang berkibar di luar sana rasa bangga
sebab tangan ini yang memotong, ini lah sumbanganku kepada negara, ehhh sumbangan la kan, hehehe..

"ingat bendera ingat saya"

Mak Rajin Anak mesti Rajin kan kan kan ....
SAYA ANAK MAMA!!

betul masa sekolah dulu, Mama bagi upah RM 10 potong bendera dah cukup bahagia, mana lagi kawan-kawan yuk KLCC!!

tetapi remaja sekarang sudah terlalu Merdeka, BEBAS!!
kalau kita ke Mall hari sabtu ahad wajib nampak budak-budak sekolah lepak, kadang tu yang underage sampai overnight, dah pandai pergi event sana sini, lepas tu belanja pun branded stuff kalah orang yang berkerja, haihh apa nak jadi, takde duit pun duduk diam-diam kat rumah, x sampai hati nak minta mak bapak duit poket yang melampau nak beli baju Zara, Topshop bagai,

♥ Sayang Mama ♥
Mama tetap beri sedikit kebebasan pada anak-anaknya, tapi kena pandai gunakan masa dam kepercayaan diberi, sebelum Maghrib kena pulang rumah kalau tak nanti macam Cinderella

Dari kecil Merdeka Eve, remaja Merdeka Eve,
bila dah besar ni tiada apa yang nak di sambut, setakat layan konsert, redah lautan manusia, tengok bunga api, haihhh boringgg..

Jalan-jalan malam merdeka bersama keluarga itu wajib, masa kecil dulu dapat tengok bunga api dan lampu kelap kelip dah cukup bahagia sangat,destinasi harus la Dataran Merdeka
keluarga lain pun bawa anak-anak sambut Malam Merdeka

ini suasana ambang merdeka zaman 80-90an
tapi zaman sekarang Merdeka eve semakkk..macam sardin,tak sanggup nak bersesak-sesak, dan paling benci bila ada jantan miang yang amil kesempatan nak raba-raba bonbon, demm puihh shial la, gatal!! duduk rumah lebih selamat,.sebelum jam 12 malam Rynna dah zzzz, merdeka dlm mimpi je,

AKTIVITI MERDEKA EVE

Ada yang sambut merdeka di Dataran Merdeka, KLCC, Bukit Bintang, Club
Ada yang ber BBQ di malam merdeka
Ada yang tidur awal mcm Rynna di malam merdeka hehe
dan ada yang tidur di Hospital malam merdeka sbb melahirkan anak
Ye anak merdeka,

SAYA ANAK MERDEKA!!
ehh DIA ANAK MERDEKA!!

abang iparku dilahirkan pada 31 Ogos 1977
"Saya Anak Malaysia, Saya Anak Merdeka"

" 1Malaysia public holiday sebab nak celebrate birthday abang"
tiap tahun dia happy sebab birthday dapat cuti

elehh x jeles pun, I birthday pun dapat cuti,cos we at Nuffnang are entitled to birthday leave
di Nuffnang office pun Merdeka, NO DRESS CODE bebas, I like..hari-hari pergi kerja pakai jeans, tshirt, sandal, santaiiiii

dan kami di Nuffnang ofis juga 1 MALAYSIA
staff berbilang kaum, bangsa dan agama
Cina, Melayu, India, Sarawak, Sabah, dan lain-lain (saya la tuh lain-lain =p)

oleh itu mari kita layan video 1 MALAYSIA
dari cikgu shidah :)








3 comments:

  1. HARIMAU MALAYA! Wooooaarrr!! hehehe..
    Cadangan berbuka bersama Nuffies (Rynna) bila nak wat? am sedia jadi organizer! =D


    yours
    SH

    ReplyDelete
  2. sama je indo dgn melayu.. satu rumpun kan..

    ReplyDelete
  3. wah,patriotik...

    p/s;update,update,blog ni dah lama tak update..windu2 entry baru...

    ReplyDelete